Holder tradisjoner i hevd


Vinje Handverkslag ble stiftet i 1968. Den gang som et salgsledd for å øke lønnsomheten og vilkårene for lokale håndverkere. I dag er håndverkslaget en møteplass for mennesker som ønsker å holde tradisjoner ved like og dele av sin kunnskap innen ulike håndverksfag. 

Haugsæl i Bøgrend  

I 2006 kjøpte Vinje Handverkslag huset Haugsæl i Bøgrend. Bygningen i tre etasjer er bygd i laftet tømmer og sto ferdig allerede i 1938. De første par årene som herberge før tyskerne overtok bygget under krigen og brukte stedet som lasarett for sårede soldater. Etter at freden kom ble stedet igjen brukt som herberge. Dette var en viktig ferdselsvei mellom øst og vest som gamle E 134. Bjørg Krossbakken, Sissel Granum og Kari Rustberggard er medlemmer og forteller om laget.

-  Vi har rundt 40 medlemmer. De fleste er pensjonister og betaler en liten kontingent og alt drives på dugnad. De siste par årene har det vært litt mindre aktivitet grunnet pandemien, men av faste innslag har vi jule- og sommersalget som gir oss noe inntekt. Vi har temakvelder og kurs innen en rekke emner som fluebinding, strikk, bunadbånd for å nevne noe.  Ellers brukes huset til årsmøter, konfirmasjoner og andre festligheter. Alle som vil kan leie huset for en rimelig penge, forteller damene.

Søkte om midler

Vinje Handverkslag har bestandig greid å holde hjulene i gang.  For laget et det viktigste å bringe videre de lokale håndverkstradisjonene og ta vare på det som er en stor del av kulturen i denne delen av Telemark. Men det koster å varme opp et eldre hus i tre etasjer. Bjørg, Sissel og Kari forteller om tiltakene som var planlagt.

– Vi forsøker å holde kostnadene nede så godt vi kan. Det viktigste er å opprettholde et tilbud der så mange som mulig kan bruke uten at det koster for mye. Slik kan laget være med å gi et tilbud til folk her ute på bygda. Vår erfaring er at våre kurs- og temakvelder er populære som også flere yngre får øynene opp for og det synes vi er veldig positivt. Men siden dette er et eldre hus så søkte vi Kulturminnefondet om støtte for å bytte vinduer for å bedre på isolasjonen. Alt i beste ENØK-ånd. Dessverre så setter Kulturminnefondet strenge krav til å bevare det originale og det ville blitt veldig kostbart å tilpasse nye glass til de originale karmer og sprosser så da ble det ikke noe av. Med vinterens høye strømpriser fikk vi plutselig en stor utfordring.

Derfor setter vi veldig stor pris på støtten fra Sparebanken DIN som støtter oss med penger for å avhjelpe en tøff situasjon som vi ikke så for oss for kun noen måneder siden. Tusen takk, avslutter de tre damene fra Vinje Handverkslag.  

 

Mottakere av bankens strømfond

Nome Flyklubb
Sauland Idrettslag
Skarphedin Fotball
Sauherad Frivilligsentral
Flatin og Valen grendelag
Åfoss OIL
Seljord Frivilligsentral
Ulefoss Båtforening
Vinje Handverkslag
Pors Pride Cheerleading
Seljord Røde Kors
Seljord Normisjon
Herkules Fotball
Stiftelsen Jønnbu Fjellkyrkje og ungdomssenter
BØ Museum
Grønkjær Skisenter
Skotfoss Hornmusikk
Åmotsdal Idrettslag
Granvin Kulturhus
Donk
Seljord Idrettslag
NMK Bø
Kviteseid Normisjon
Heddal Idrettslag
Eagle CAR Club
Vinje Idrottslag
Stranna vel
Stiftelsen Evju Bygdetun
Smørklepp Grendelag
Åsgrend grendelag
Vrådal Grendehus
Vinje Haukeli Røde Kors Hjelpekorps